CÍM: Ius Primae Noctis – Az első éjszaka joga
CSAPAT: Gyerek
KULCSOK: jégfehér, após
JOGOK: Minden jog J. K. Rowling és a vele szerződésben álló társaságok tulajdonát képezi. Én csak kölcsönvettem a szereplőket egy kis játék erejéig, anyagi hasznom nem származik belőle.
MŰFAJ: angst, erőszak, románc
FIGYELMEZTETÉSEK: A történet teljesen AU, nem veszi figyelembe a Harry Potter könyvekben megírt eseményeket, non-magic, OOC szereplők
KORHATÁR: 16 év
TARTALOM: A XVII. századi Angliában járunk. Draco Malfoy, Malfoy család egyetlen gyermeke beleszeret egy elszegényedett dzsentricsalád legkisebb gyermekébe, Ginny Weasleybe, és úgy dönt, a szülői tiltás ellenére feleségül veszi. Elszöknek, ám nem jutnak messzire. A boldogító igen kimondása után közvetlenül megtámadják az ifjú párt, és az újdonsült fiatalasszony legközelebb egy ismeretlen helyen tér magához.
 
 
Elolvasom a történetet!
 
 
Miután elolvastad a mai történetet, ne felejts el visszatérni az oldalra, és véleményezni, pontozni! ;-)

Szerző: malfoykihivas  2012.06.02. 19:00 13 komment

Címkék: hetero após draco jégfehér

A bejegyzés trackback címe:

https://malfoykihivas.blog.hu/api/trackback/id/tr374556240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Katjusha 2012.06.02. 21:48:25

Kedves Író!

Most mondjam azt, hogy nehéz dolgod volt a tegnapi történet után? Nem mondom, mert ez a két sztori teljesen különbözik. A kulcs azonos volt, de a megvalósítás nagyon eltérő. És éppen ezért izgalmas ez a két fic egymás mellett.

1. Igen, a gyerekvállalás - vagy nem vállalás - kérdése központi téma volt.

2. Hát, ez egy rémmesébe illő após, akit maximálisan kiaknáztál. Nem lehet ellenvetésem, ott volt és kulcsszerepben volt. :-)
A jégfehér picit kevésbé jött itt be - és igen, most össze is hasonlítalak titeket, de hát ez is kihívás lényege, nem? :-)
Nálad pont azt éreztem, hogy elhelyezted a téli tájon a történetet, mondván, hogy az jég is, fehér is, majd sokszor emlegetted, és kész. Igen, igazad van, ott volt. De nekem picit kevés lett. Színezett, de nem volt kulcsfontosságú (ha Dracót nem a fagyhalál fenyegeti, hát fenyegette volna mondjuk egy kötél a nyakán, és ha Ginny nem hóban sétál, hát sétál avarban, stb.). Összességében erre 4 pontot adok.

3. Hú, de megijesztettél azzal az OOC karakter figyelmeztetéssel! Nekem van egy elvem, amely szerint a non-magic történetben a karakterek legyenek IC-k. Mert, ha se varázslat, se az eredeti viszonyok és jellemek, akkor az nem fanfic, hanem egy saját történet olyan nevekkel, amilyeneket éppen Rowling is használ. Örömmel jelentem, hogy csak riogattál, mert a szereplőket az elvárásaimhoz mérten kellően IC-nek találtam. A köztük lévő viszonyokat pedig nagyszerűen ültetted át a rowlingi világból a XVII. századi Angliába. ;-)
Lucius alapvetően nem a kedvenc karakterem. Hát, most sem volt az. És ezzel nagyon a helyén volt, következetesen akaratos, zsarnok és kegyetlen. Aki azt hiszi, hogy mindenek ura. Ginnyről azt gondolom, hogy ő nagyon erős - itt is az volt, mindannak ellenére, amin keresztülment. Nagyon örültem neki, hogy ilyen erős tudott maradni. Draco azonban egy picit szerencsétlennek tűnt. Kicsit sokat rángatták dróton: Lucius is, Perselus is, még Narcissa is, hogy maradjanak a Malfoy-házban. Persze voltak önálló lépései, de azért még kicsit olyan... gyereknek tűnt valahogy, házasságra, családalapításra nem elég érettnek. Viszont a mellékszereplőket is nagyon eltaláltnak éreztem, nagyon tetszett például az, ahogy Perselust elhelyezted a történetben: önmaga volt, felismerhetően, helye volt, fontos szerepe. Összességében azt gondolom, hogy alapos gonddal rajzoltad meg a szereplőidet, figyeltél rájuk és hitelesek lettek. 5 pont

4. Ez a történet a tegnapi ellentéteként egy nagyívű, hosszan kifejtett eseménysort mutatott nekünk. Nem láttam logikai bukfencet, alapvetően szépen következtek egymásból a dolgok. Habár sajnálom, hogy nem jutott eszükbe azonnal értesíteni a szomszéd Potteréket, mert sok gondtól megkímélhették volna ezzel magukat. ;-)
Viszont egy kicsit az az érzésem, hogy nem tudtál (vagy akartál?) mit kezdeni Lucius gyerekével. Mintha megijedtél volna a saját ötletedtől, és ezért visszakoznál, vagy csak nem akarnál belemenni abba a nagyon bonyolult lelki mechanizmusba, hogy Ginny kihord egy gyereket, aki fájdalomban fogant, és az apját gyűlöli, de közben a gyereke, és akár kötődhet is hozzá. Szóval a gyerek-kérdés megoldása egy picit megúszás volt. Megkímélte őket - és megkímélte a szerzőt(?) - sok nehéz helyzettől.
Ennek következtében egy picit túlcukros lett számomra a zárás. A rossz elnyerte méltó büntetését, a jó méltó jutalmát, a helyes gyerek, aki érdemes rá, megszületik, stb. Túl kerek, túl mesei minden. Egy ilyen valóságos keretben, amit előtte mutattál, nekem ez sok és talán hirtelen is volt...
Összességében azért adok erre a szempontra 4 pontot, mert azt éreztem, hogy rohanunk. Nincs időnk kicsit megülni, megélni az eseményeket. Benne volt minden, csak olyan gyorsan ment az egész, hogy hiányérzetem maradt...

5. Nem nagyon szeretem a szexuális erőszakot tartalmazó műveket - viszont köszönöm, hogy nem írtad meg premier plánban a Ginny-Lucius jelenetet. Ugyanakkor ennél a szempontnál meg kell jelennie a szubjektív értékelésnek is, és tény, hogy mégiscsak ezt az alapötletet választottad, amit nekem nem esik olyan jól olvasni...
Másfelől kellemesen, gördülékenyen írsz, ettől jó volt olvasni a soraidat. :-D Igaz, egy-két szóismétlésen megakadt a szemem, mint például ez: "Draco elképedt. Hogy egy idegen férfi nyúljon az ő felesége lába közé? Ez elképesztőnek hangzott." Aha, szóval elképedt? ;-) Ezekre még érdemes odafigyelned, hogy még élvezetesebb legyen a történet.
Összességében erre 3,5 pontot adok.

Köszönöm, hogy olvashattam!

kalmarpolip 2012.06.04. 09:40:41

1) Igen, megfelelt.

2) Az após tényleg, valóban, aláírom, ott volt. De még hogy ott volt! És a jégfehér? Megemlítetted néhányszor, de kedves író, kérlek, kulcsot nem így használunk. 3 pont

3) Az elején csak borzadtam, milyen következetlenül kapkod Lucius Ginny után (most elmegy, de mégsem, megcsókolja, de mégsem, csókolj-meg-parasztlány, de aztán ő csókolja meg, behozom a férjed - vagy lehet, hogy nem), Ginny meg hol bőg, hol azt bizonygatja, hogy őt nem lehet megtörni. Szerencsére ez viszonylag hamar, szinte rögtön a nászéjszaka után megváltozott; onnantól azt lehet mondani, hogy a finoman megrajzolt karaktereid szépen fejlődnek, jól beleillenek a környezetükbe, előrelátóan, következetesen mozgatod őket. Ügyes vagy, simizem a buksid, 4 pont. (Megj.: életem legOOCbb karakterével találkoztam a te Molly Weasleyd személyében, aki mikor látta, hogy a lánya lelkét nyomja valami, napokig habozott rákérdezni. Ez nem hiba és nem jelent semmit, csak szórakoztatott, ezért akartam, hogy tudj róla)

4) Az alapötlet jó, a cselekmény kibontása, kidolgozása sem hagy kívánni valót maga után. Az események egymásba gördülnek, nem időzöl sokáig jelentéktelen részleteken. 5 pont.

5) Namost, ez a dolog itt vagy nem volt átbétázva, vagy könnyes búcsút kellene venned attól a valószínűleg tündéri személytől, aki átolvassa és javítja az írásaidat, ugyanis ez részéről idő és energia pazarlás, részedről meg cink,hogy ilyen munka kerül ki a kezed alól, tehát mindketten vesztetek rajta, semmiképp sem jó üzlet.
Azért, hogy a Ginny-Lucius jelenetről csak utalásokban és csak részlegesen értesülünk, én is nagyon hálás vagyok, viszont azon sokáig gondolkoztam, hogy a Narcissa-Lucius ágyjelenet feltétlenül szükséges volt-e - igen, arra jutottam, hogy az volt - ahhoz, hogy kellően finom képet kapjuk mind kettejük kapcsolatáról, mind Lucius beteg lelkéről.
A párbeszédeket általában jól használtad, előre lendítették a cselekményt, nem csak tőmondatokkal operáltál, brava. CSAK Ginny és Katie beszélgetése volt kínos, és nem a téma miatt. Hanem azért, mert ahogy megírtad, abból süt, hogy azt a részt nem szereted, ráadásul hozzálövésed sincs, hogy kéne ennek a helyzetnek kinéznie. Emellett az egész Ginny-Katie párhuzam túl szájbarágósra sikerült. Mentség, hogy Katie eszköze is volt Ginny lelki fejlődésének és gyógyulásának. 3 pont

mese2626 2012.06.06. 13:55:19

1 igen
2 3p
3 3p
4 5p
5 4p
A történet tetszett, bár nagyon nagyon sok dologban egyet értek az előttem felszólalóval, ezért ezt nem írnám le még egyszer.Gratulálok nekem nagyon tetszett : )

Assa 2012.06.06. 22:13:54

Ugyan nem pontozhatok, de azt hiszem, az a legegyszerűbb és legpraktikusabb, ha nagyjából végigveszem azokat a pontokat, amit a többi véleményező. Így talán nem keveredek bele a mondandómba, és nem is hagyok ki semmit.
Tehát a kulcsok: Őszintén szólva, arról, hogy tél van a történetben mindig elfeledkeztem, nem éreztem a hideget, a havat, a fagyot, csak amikor a szöveg emlékeztetett rájuk. A "jégfehér bosszú" jobban működhetett volna, ha kicsit kifejted a hasonlatot, hogy hogy kacsolódik össze a bosszú a jéggel és a fehérséggel, mert abszolút kapcsolható. Így viszont az itt-ott való felbukkanása nekem kicsit erőltetettnek hatott. Az após kulcs viszont központi helyet foglalt el, vitathatatlanul illeszkedett a történetbe, és nagy súlya volt az indítástól a végéig az események alakításában. És ez tulajdonképpen elég is, hiszen nem kellett mindkét kulcsnak egyforma súllyal szerepelnie.
Karakterek: Bevallom Dracóról sokkal szívesebben olvastam volna, mint Ginnyről. Abból, ami kiderült róla, jóval érdekesebb figurának tűnt nekem: például a gyávasága és gyengesége - mert tényleg gyáva és gyenge volt; ha egyszer hajlandó lett volna megszökni kevésbé súlyos körülmények miatt, akkor az esküvőjük éjjelén történtek után pláne mennie kellett volna, kényelmes élet ide, biztonság oda. Mert mire számíthatott volna, milyen életük lesz négyesben? Sajnáltam, hogy az emiatti konfliktus közte és a Weasleyk között olyan hamar... hát, nem elrendeződött, inkább véget ért. Megért volna egy hosszabb kifejtést, ha nem is a Ginny-mentő akció közepette, de utána. (Mert tényleg érdekes karaktert teremtettél a személyében.)
Lucius esetében nem értettem, miért ennyire mindegy neki, mi lesz a fiával, miért áldozná fel ilyen könnyedén. Egyetlen gyerek, így az egyetlen lehetséges örökös - vagy pedig Lucius halála után jöhet az x-dik nagybácsi vagy unokatestvér az öröklésben. Nemesek ennél talán kényesebbek szoktak lenni a családjuk vérvonalára és a vagyonuk sorsára. De oké, Lucius megszállott, ez valamennyire magyarázza a dolgot.
Pitonról nem ártott volna egy kicsit több információ vagy célzás, mert igaz, hogy nagyon titokzatos és sejtelmes, de kicsit túlságosan is az (mi a gondja Luciusszal, honnan ismeri, honnan ismeri Potteréket... egy-két félmondat pluszban, talán).
Történet: Kicsit sablonos, kicsit kiszámítható, de - részben ezért is - működik, és könnyű olvasni, nincsenek túlbonyolított mondatok, elég gördülékeny a szöveg. Egyedül a jelen időbe váltás akasztott meg picit, mikor Lucius Ginnyre támad. Valamint az ilyen kifejezések: rámásztál, megszívtad. Nem illik a korhoz.

A korral kapcsolatban fura volt néhány dolog, történelmileg nem egészen pontos.
Amin megakadt a szemem már a fejlécben, az egyrészt az "Ius Primae Noctis".
Amennyire tudom, az "első éjszaka joga" a középkorban létezett - már ha létezett, de ezt több történész kétségbe vonja. A földesúr a jobbágya vagy vazallusa házasságkötésekor gyakorolhatta. (Persze bármikor előfordulhatott, hogy egy alacsony sorból származó nő erőszak áldozatául esik, de a jog létezését azért is vitatják sokan, mert a szüzesség, a tisztaság az egyház szemében kiemelten fontos volt, valószínűtlen, hogy engedték volna, hogy a megsértését törvény igazolja.) A XVII. században, másik nemessel szemben, eléggé elképzelhetetlennek tartom az alkalmazását. Oké, Lucius így is, úgyis megtette volna: megzsarolja és/vagy megbecsteleníti Ginnyt, de kár volt ilyesmire hivatkoznia hozzá.
Ami a dzsentrit (vagy gentryt) illeti, mindenki aki nem a peerek vagy lordok szűk csoportjába tartozott, az gentry volt, vagyis köznemes. Tehát nem feltétlenül szegény - mint később Magyarországon, mikor nálunk is elterjedt a kifejezés. Sőt, ekkoriban épp a középrétegek erősödtek meg Angliában. Ami persze nem zárja ki, hogy a Weasleyk épp szerencsétlenül jártak és elvesztették a vagyonukat.
A birtok körüli fal, és a gazdasági területek közelsége a házhoz... nem tudom, a ház körül inkább park szokott húzódni, a gazdasági terület meg távolabb van.
Ginny szűk ruháján és Lucius pisztolyán gondolkoztam még el, az akkori divat szerintem a kifejezetten széles, vagy alsóbb osztályba tartozóknál is, a szabadabb mozgást engedélyező szoknyát preferálta. (Magától a szoknyától kellett volna inkább megszabadulnia, ha már kommandózni akart. :D ) Egy pisztoly nyolc Weasley ellen... jó, Ginny félt, hogy bárki megsérül vagy meghal a családjából, de Lucius egyet vagy kettőt lő - ha lő - és vége, mármint neki. Bár a fegyverekhez nem iagzán értek, de akkoriban talán ennyire voltak képesek, aztán lehetett vacakolni az újratöltéssel.
És a végére: nem írtad korban pontosan hol vagyunk, de a Hopkins lábjegyzetből úgy tűnik, az 1640-es években. A királyt emlegetni itt nem túl szerencsés, mert épp folyik a polgárháború, Károly nincs az udvarban, nincs Londonban, 1645-ben pedig Skóciába menekül.

Bocs a kukacoskodásért. Összességében örülök, hogy olvashattam a történeted, úgyis kicsit elszoktam a fanficektől mostanában. Kalandos volt és kerek, még ha hiányoltam is belőle néhány szál kifejtését.

Taranis_ 2012.06.19. 23:45:05

Kedves Író!

1. Megfelelt-e a történet a csapatának? IGEN

Ezen nincs mit ragozni.:)

2. Mennyire felelt meg a történet a kulcsoknak? 4 pont

A jégfehér kulcs nem volt elég domináns, de az após kulcs miatt egy rossz szavam sem lehet.

3. Milyen jól dolgozta ki az író karaktereket? 4 pont

Kicsit nehezen tudtam eldönteni, hogy itt ki a főszereplő Malfoy, de arra a következtetésre jutottam, hogy Lucius az, az ő beteg és undorító személyiségét pedig tökéletesen bemutattad.
Ginny személyiségét viszont valahogy nem éreztem elég kiforrottnak, azt hiszem, Dracóét pedig szintúgy.

4. Milyen jól dolgozta ki a cselekményt? 5 pont

A cselekmény kidolgozásában nincs hiba szerintem. Fel van építve, kerek, egész.:)

5. Mennyire tetszett a történet? 3 pont

Meg kell mondjam, hogy nem éreztem korhűnek a történeted. Első sorban is az első éjszaka joga szerintem a XVII. században már nem éppen időszerű, az pedig, hogy Draco így fejezi ki magát: "És most megszívtad!", eléggé elképzelhetetlen.:D Több dologra is felfigyeltem, de most így ezek jutnak eszembe.

Olvastatta magát a történet, de őszintén szólva nem szeretem az olyan történeteket, amikben nemi erőszak van, azt pedig, hogy Ginny elvetélt, túlzottan könnyű megoldásnak találtam a gyerek-szál lezárására. Ráadásul nekem nem igazán tetszett, hogy úgy van alakítva a történet, hogy a végén az olvasó akaratlanul is azt érezze: "Jajj, de jó! Lucius porontya helyett ott van Scorpius, így kell ezt!". Abba már nem fektettél túl sok energiát, hogy Ginny anyai érzéseit kifejtsd, holott szerintem egy ilyen képletben (még egy ilyen módon fogant gyereknél is) megjelenik az is. Bennem rossz érzést keltett az, hogy egy vetélés (ami szerintem a legtöbb nő rémálma) a történetedben már-már szinte pozitív eseménynek minősül. Akár Lucius az apja, akár nem. Valószínűleg ez az én hülyeségem, de így éreztem.
Minden esetre könnyen olvasható, gördülékeny, izgalmas történet volt. Sok pontot kívánok neked és további szép történeteket!:)

Ancsa1537 2012.06.24. 19:18:13

Szia Kedves Író!

Megfelelt-e a történet a csapatának?
Igen.

Mennyire felelt meg a történet a kulcsoknak? 4 pont
A szín-kulcsoddal akadtak problémáim, az valahogy lehetett volna egy kicsit erőteljesebb. Az após-kulcsod benne volt. Olykor szörnyű, olykor rettenetes, erőszakos, igazságtalan stb. volt, de benne volt.

Milyen jól dolgozta ki az író karaktereket? 5 pont
Kint volt az OOC figyelmeztetés, így semmiképp nem kötnék bele a karakterekbe, a kidolgozottságukkal pedig szerintem minden rendben volt.

Milyen jól dolgozta ki a cselekményt? 5 pont
Na, itt végképp nincs mibe belekötni, ez egy szépen és alaposan kidolgozott történet volt. Jól felépítetted, nem maradtak elvarratlan szálak, szép kerek egész lett.

Mennyire tetszett a történet? 4 pont
Bár a vége megnyugvást hozott, így félidős terhesen nem volt egy leányálom olvasni a történetet. Főleg az a rész volt szörnyű, ahol Ginny elvetélt. De persze ez nem a Te hibád! Ettől még ez egy nagyon jó történet volt, köszönöm, hogy olvashattam!

További sok sikert és szép pontokat kívánok!

Szia, Ancsa! Kritika Klub (Megtalálsz minket a Merengő Fórumán. :-D)

Herika+ 2012.06.25. 18:23:41

@mese2626:
Köszönöm a véleményedet.
A történet tényleg nem volt bétázva, mivel a leadási határidő előtt pár órával fejeztem be. Most már elárulhatom, kutyafuttában készülő póttörténet volt szegény, és persze meg is látszik rajta. Majd most verseny után lehet, hogy csinosítgatom kicsit, de az is lehet, hogy elsuvasztom a "fiók mélyére", még meglátom :)

Herika+ 2012.06.25. 18:24:56

@Ancsa1537:
Tény és való, hogy várandósan talán nem ez az a történet, amit az ember szívesen olvas. Úgy hogy külön köszönöm, amiért mégis megtetted :)

Herika+ 2012.06.25. 18:31:15

@Assa:

Szia!
Őszintén szólva nagyon jól tudom, hogy a jégfehér kulcsszó elsikkadt a történetben. Egyszerűen nem volt elég affinitásom arra is kitérni, örültem, hogy befejeztem határidőre a történetet, ami nem elég, hogy pótként született, de a csapat első napi kulcsára íródott, és alig 2 hetem volt rá. Így sajnos nem lett olyan, amilyet igazából szerettem volna, és még ki kell találnom, mit is akarok vele a későbbiek folyamán. Sok elvarratlan szál maradt benne, ki nem fejtett részek, amik idő hiányában kicsit nem kerültek bele a történetbe. De hogy sablonos és kiszámítható lett volna, azt nem hiszem.
Mindentől függetlenül köszönöm, hogy erre jártál, elolvastad és leírtad a véleményedet. Sokat jelentett.

Herika+ 2012.06.25. 18:36:13

@kalmarpolip:
Sok mindenben igazad volt, amiket leírtál. A feladat talán nagy falat volt ahhoz képest, hogy cirka 2 hetem volt rá, és az ember élete sem csak írásból áll. Biztos bennem volt a hiba, nem tudok, vagy inkább nem nagyon tudok rövid történetet írni, így ez is kicsit kapkodós lett, kicsit nyögvenyelős, muszáj a könnyebb utat választani befejezéssel. Meg akartam tartatni a gyereket, ezért is írtam bele Kathyt, hogy ő általa ébredjen rá Ginny, kell neki a gyereke, még ha úgy fogant, ahogy. Az idő sajnos ellenem dolgozott. Talán most, versenyen kívül majd átírom olyanra, amilyenre szerettem volna, talán megmarad örök tanulságnak, hogy mit ne írjak, még nem tudom.
Viszont, köszönöm, hogy erre jártál, elolvastad és véleményezted.

Herika+ 2012.06.25. 18:38:16

@Katjusha:

Köszönöm, hogy olvastad és pontoztad. Sok mindenben igazad van, van rajta mit javítani, nem is vitatom.

Herika+ 2012.06.25. 19:00:04

@Taranis_:
Köszönöm, hogy olvastál.
Ami az első éjszaka jogát illeti, sokan vitatják, hogy egyáltalán létezett, mostanában inkább amellett vannak a történészek, hogy ilyen nem volt. Viszont ez egy fanfic, ahol sok minden megtörténhet. :) És tény, hogy egyszerűbb megoldás volt az, hogy Ginny elvetéljen, mindhogy feldolgozza az őt ért traumát és felneveljen egy erőszakból fogant gyermeket. Őszintén szólva sokat gondolkodtam rajta, de idő nem volt a kidolgozásra, így maradtam az "egyszerű" végnél :)
Még egyszer köszönöm, hogy olvastál.

mese2626 2012.06.25. 19:43:43

@Herika+:

Kedves Herika!

Ebben az esetben csak azt kérem, hogy akkor csinosítgass rajta, mert az írásaidat ismerve, biztos megéri majd újra elolvasni a javított verziót én már most nagyon várom. Gratula
süti beállítások módosítása